Vali SirBlues Răcilă – Blues de la Cornel Chiriac

Banner-120x600_1

 

”Blues-ul a plecat de la niște oameni simpli, care se exprimau prin muzică. Iși exprimau supărarea sau bucuria, pentru că blues-ul nu este muzica tristă numaidecit, nu este muzica lentă numaidecit. Muzica lentă se cheamă slow, nu se cheamă blues. E muzica cea mai simplă pentru că e facută de oameni simpli pentru oameni simpli. De fapt, îți spun eu cum e.  Au fost toți niște oameni fără educație, pentru că erau lucrători, pentru că erau sclavi, dar care simțeau nevoia să-și exprime cumva bucuriile ori tristețile, uneori deznădejdile. In sensul ăsta și în sens muzical e simplu, pentru că e fără multe acorduri. Fără structură muzicală foarte complexă. Dar cu foarte mult feeling, cu foarte mult suflet.

Am ascultat „mii de ani” și încă mai ascult, că nu ma mai satur de cei care au făcut ce era de făcut în materie de blues. Apoi, cum am putut, mi-am făcut rost de chitări specifice, că de aia mă plimb cu câte patru instrumente după mine. După asta, ce-ți sună în cap se întâmplă să ajungă și la urechile și sper la inimile celor care sunt în preajmă. Când eram eu cam de vârsta ta, eram în perioada ceaușistă, în perioada în care n-aveai pe ce să asculți muzică. Nu puteai, la radio nu mergea, la televizor nici atâta. Eu ascultam pe furiș la Europa Liberă. Acolo prindeai chestii din astea cântate de unul, un om cu chitara lui. La Cornel Chiriac am ascultat prima dată blues. Nici nu știam, eu credeam că Love in Vain este piesa lui Rolling Stones, pentru că auzisem prima dată versiunea lui Keith Richards, care-i foarte frumoasă, dar am putea spune că-i un cântec separat. Iar când am ascultat versiunea lui Robert Johnson, am imitat cumva versiunea lui la chitară.

Am cântat blues de la bun început. Mai întâi cu formația școlii, apoi cu formația orașului. Am crescut cu Hendrix, Stones, Mayall, BB King și, desigur, Bob Dylan, care după mine este unul din marii interpreți și creatori de blues, nicicum folk și nici măcar protest song, aș îndrăzni, chiar dacă are câteva titluri.

Publicul de oriunde te primește foarte bine și cu căldură dacă ești sincer și ai ceva de spus. Când ești pe scenă simți căldura publicului chiar dacă nu se manifestă zgomotos…”

Vali SirBlues Răcilă (sursa: altiasi.ro)

 

Pe Vali SirBlues Răcilă îl vom auzi pe scena din Poiana Lupului în 30 iulie 2016, în cadrul festivalului Wolfblues!

 

 Category: Despre artiști