Horea Crișovan, un artist… de 10!

Ilie Stepan, Dixie Krauser, Horea Crișovan, Bogdan Bogy Nagy și Florin Cvașa – într-un nume, Stepan Project Blues Foundation. Supergrupul despre care suntem mândri să spunem că s-a înființat pentru prima ediție a festivalului Wolfblues și pe care sperăm să îl vedem cât mai des pe scenele din România. Noi l-am întrebat 10 lucruri simple:

 Horea Crișovan, muzical, într-o propoziție. Care ar fi ea?
Traducerea prin chitară cu ajutorul prelungirilor sufletului -Mâinile și Degetele – a universului meu interior.

Horea Crișovan, omul, într-o propoziție. Care ar fi verbul?
Vibrează.

De ce cântă Horea Crișovan?
Mă exprim prin muzică. Cânt PENTRU OAMENI și studiez pentru mine cu același scop. De a netezi căile energetice spre aceiași oameni cărora le cânt.

Cui cântă Horea Crișovan?
Cânt munților din sufletul meu și oamenilor care se adună să mă privească sau să mă asculte pe înregistrări.

Dacă nu ar fi fost muzician, ce ar fi fost Horea Crișovan?
Am terminat Facultatea de Istorie-engleză secția Litere și Filosofie. Probabil aș fi fost ceva profesor la vreo școală de la munte.

Ce e mai bun în muzica lui Ilie Stepan?
Contrapunctul. Logica armonică. Forța.

Horea Crișovan despre blues:
Blues-us este o stare. Nu neapărat o muzică aleasă.
Noi, muzicienii, avem tendința de a ne îndrăgosti de măiestria chitaristului de blues din fața noastră. Oamenii normali se îndrăgostesc de atitudine. Blues egal atitudine. În momentul în care încerci să imiți blues-ul cântat de alții cu punct și virgulă devii un „wannabe” trist. Un emul fără esență și originalitate. Un imitator bussines-man care doar urmărește să fabrice stări deja cu mult înainte fabricate FĂRĂ A LE SIMȚI CU ADEVĂRAT.
Dar nu mă mir. A venit la putere Dictatura Imitatorilor. A chitariștilor fără greșeală și a formațiilor „Sună Perfect”. Din punctul meu de vedere e pierdere de timp aici și 2 lucruri nu se pot cumpăra cu bani -CHIMIA dintre cei care cântă într-un band și TIMPUL.
Ce alte arte îl mai încântă pe Horea Crișovan?
Sculptura. Pictura. Oratoria.

Cel mai frumos moment de pe scenă?
Mozart Rocks cu Orchestra Radio, dirijor Tiberiu Soare – piesa „Cause we ended as Lovers”, Sala Palatului București – 4000 de spectatori în liniște deplină.

Cea mai bună chitară?
MANNE Taos: www.manne.com.

 Category: Despre artiști