Prima ediție a festivalului WolfBlues se va desfășura în perioada 29-30 iulie în Poiana Lupului din Gărâna (Caraș-Severin), așa că noi am făcut o listă cu lucruri pe care e bine să le iei în considerare dacă vrei să participi:

La Gărâna e cald

Gărâna – Wolfsberg – este un sat pitoresc și liniștit, situat la 1000 de metri altitudine în Munții Semenic. Vara este minunată la Gărâna: ești înconjurat de păduri și lacuri de munte așa că în timpul zilei te poți bucura de tot felul de activități plăcute – plimbări, plajă, înot. Este bine să ai la tine haine subțiri pentru activitățile din timpul zilei (eventual și costum de baie), tricouri, sandale, prosop de plajă, etc.

lacul_trei_ape

(Lacul 3 ape, aflat la 2 km de Poiana Lupului – foto: lataifas.ro)

lacul gozna valiug spre apus__1420386189_109.102.157.202

(Lacul Văliug, un loc minunat la 10 km de Poiana Lupului – foto: hailabord.ro)

La Gărâna e frig

Indiferent cât de sănătos îți place să îți trăiești viața, la Gărâna iei o pauză de la reguli. N-ai să ajungi la culcare la o oră rezonabilă pentru că întotdeauna vei găsi ceva mai bun de făcut… Fie că vei participa la un foc de tabără unde tinerii care vin cu cortul vor cânta la chitară până dimineață, fie că rămâi în Poiana Lupului pentru un film sau o poveste, este clar că seara te va prinde în natură. Chiar și în lunile toride de vară, la Gărâna e frig noaptea. Este bine să ai la tine un rând de haine groase, bocanci sau cizme și eventual o pătură ușoară, de dimensiuni mici. Dacă te prinde seara în tricou și pantaloni scurți va fi nasol, chiar și dacă ai ceva grade în plus ”la bord”.

La Gărâna ajungi ușor

a) dacă vii cu mașina / motocicleta – este recomandat să vii la festival cu mașina proprie pentru că județul Caraș-Severin merită vizitat și îți vei dori să te plimbi. După ce ai ajuns la Reșița, traseul e simplu: Reșița-Văliug-Gărâna (35 km). Drumul e foarte bun dar e totuși un drum de munte, așa că este recomandat să fii (sau să ai la îndemână) un șofer experimentat și atent. Dacă vii din sud, poți opta pentru ruta Caransebeș-Slatina Timiș-Gărâna (cu atenționarea că pe acolo drumul e mai prost).

b) dacă vii cu trenul – trebuie să ajungi la autogara din Reșița, de unde poți lua un autobuz spre Gărâna (există curse până în Văliug în mod uzual, iar în perioada festivalului vor exista și curse speciale pentru Gărâna). Nu trebuie să îți faci probleme cu privire la ora la care ajungi, pentru că autobuzele nu pleacă la ore fixe, ci atunci când se formează grupuri de cel puțin 10 persoane care au Gărâna ca destinație. În cel mai rău caz, dacă ai probleme ne dai un telefon și vedem cum te recuperăm din Reșița. Există și varianta autostopului până la Gărâna, dacă te ajută cu ceva.

La Gărâna dormi bine

E aer de munte și e liniște, așa că pensiunile din Gărâna sunt o alegere bună. Noi le-am verificat și condițiile sunt cât se poate de bune – sunt curate și elegante, și mai găsești și mâncare foarte bună, de obicei fără semipreparate și gusturi artificiale. Poți opta pentru cazare în Gărâna, Brebu Nou sau zona Văliug-Crivaia în cazul în care ai mașină.

poza7

Hanul ”La Răscruce” din Gărâna – foto: la-rascruce.ro

48483225

Pensiunea Gasthof Tirol din Văliug

Dacă optezi pentru cort, trebuie să știi că începând cu acest an te poți bucura de un camping nou, exact lângă Poiana Lupului, dotat cu dușuri și toalete curate și cel mai probabil și curent electric. Locurile unde îți poți monta cortul se întind pe câțiva kilometri, deci poți alege dacă preferi o zonă retrasă, în pădure, o zonă accesibilă în campinguri sau chiar malul lacului 3 Ape, care oferă o priveliște extraordinară.

camping

Indiferent ce opțiuni de cazare ai, e bine să mai știi că există o listă de obiecte pe care e musai să le ai la tine: lanternă, pelerină de ploaie sau haine de schimb (pentru cazul în care te trezești cu o ploaie de vară care lasă în urmă aerul rece și umed tipic verii la munte), eventual un încărcător portabil pentru telefon. Încălțările închise sunt obligatorii (orice din familia bocancilor ori a cizmelor) și n-ar strica un minim necesar dintr-o trusă de prim-ajutor (în cadrul festivalului va exista, bineînțeles, un punct sanitar deschis non-stop pentru urgențe medicale și în Gărâna exista și farmacie, dar dacă știi că ai o anume sensibilitate, e bine să fii pregătit). Mai recomandăm o pătură sau un prosop mai gros, eventual un izolir ori o pernă, pentru că în Poiana Lupului vei asista la concerte așezat pe lemn timp de câteva ore.

8-garana-1

Poiana Lupului în timpul unui concert de jazz – foto: nineoclock.ro

La Gărâna mănânci bine

Atât în Poiana Lupului cât și la pensiunile și restaurantele din sate găsești mâncare bună (nu e nevoie să umpli portbagajul cu provizii și conserve, decât dacă eventual stai la cort și îți dorești ceva anume). Nu vei găsi probabil mâncare chinezească sau caviar, însă oferta e destul de generoasă: de la produse de bucătărie tradițională românească și până la preparatele obișnuite în orice restaurant ”de la oraș”. Noi îți recomandăm gulașul lui Nenea Gigi de la Răscruce, celebru de două decenii, restaurantul ”La Scena” din Poiana Lupului, ”Casa Baraj” din Văliug și ”Gasthof Tirol” ori ”Hubertus”, tot din Văliug.

ScenaRest0

Restaurantul ”La Scena” – Poiana Lupului – foto: lupo-touring.ro

La capitolul băuturi, mulțumim companiei Heineken pentru sprijinul acordat festivalului WolfBlues și garantăm cea mai rece bere din zonă!

La Gărâna mai vezi și altceva

Fie că îți dorești drumeții montane sau vizite la ferme tradiționale, sau vrei să te plimbi pur și simplu, în împrejurimi ai ce să vezi. Ai mai jos câteva destinații care te vor ține ocupat și îți vor oferi niște frumuseți teribile, aflate în județul Caraș-Severin:

Lacul-Ochiul-Beului-768x576

Lacul Ochiul Beiului, situat în Parcul Național Cheile Nerei – foto: trecator.ro

Pestera-Buhui

Peștera Buhui din Munții Aninei, a doua ca dimensiune din Munții Banatului, după Comarnic

cascada_bigar-1024x576

Cascada Bigăr, Beușnița

Parcul-Naţional-Cheile-Nerei-Beuşniţa

Parcul Național Cheile Nerei Beușnița

inelet3

Inelet – satul în care se poate ajunge doar cu scara

Morile-de-apă-de-la-Rudăria

Parcul cu mori de apă de la Rudăria

poza-4400_1

Peștera Hoților – Grota Haiducilor, Băile Herculane

Tunelul_Iubirii3

Tunelul Iubirii – Caransebeș-Băuțar – foto: ghiduri-turistice.info

Muzeul de locomotive - 1

Muzeul de locomotive de la Reșița

Destinațiile turistice din județul Caraș-Severin sunt numeroase și unice. Recomandăm totuși o planificare atentă în cazul în care se dorește vizitarea lor, și mai ales procurarea tuturor informațiilor necesare – noi am găsit multe informații utile pe trecător.ro. 

La Gărâna ai reguli de acces

Accesul în incinta festivalului, adică în Poiana Lupului, este permis în timpul zilei chiar dacă nu ai bilet. Începând cu ora 17:30, accesul este condiționat de achiziționarea biletelor / abonamentelor pentru festival.

Este interzis accesul în Poiana Lupului cu orice tip de armă, inclusiv cuțit, briceag, sprayuri de apărare de orice tip ar fi ele, precum și cu aparate de filmat profesionale în lipsa acreditării oferite de organizatori.

Este permis accesul cu animale de companie în măsura respectării regulilor generale și legilor în vigoare (lesă și botniță acolo unde se impune, etc).

Noi vă mai rugăm să nu veniți la festival în stare avansată de ebrietate – sau dacă veniți, să nu fiți recalcitranți pentru că altercațiile și violențele vor fi puse la punct dar ne vor strica tuturor cheful de frumos. Vă mai rugăm politicos să nu înregistrați evenimentul cu diferite mijloace tehnice – nu vor oferi o filmare de calitate care să ne facă cinste și nouă și vouă – și mai ales, să păstrați biletele pentru eventuale controale.

Acreditările pentru presă se oferă cu prioritate partenerilor media, iar cererile în acest sens se vor adresa către management@formatia-phoenix.ro. Accesul presei în Poiana Lupului se va realiza numai prin prezentarea ecusonului oferit de către organizatori (pe baza unei cereri anterioare) și a legitimației de presă. Ecusonul oferă acces general în Poiana Lupului însă exclude zonele de backstage.